Doç.Dr. İbrahim AKYOL
ŞABANOZU BAKIRLI KÖYÜ TARiHi VE MEKTEP KAYITLARI
ŞABANÖZÜ BAKIRLI KÖYÜ TARİHİ VE MEKTEP KAYITLARI
( makalenin tamamını ve orjinal kayıtlar için tıklayınız )
....
Bakırlı Köyü'nün eski adı Arap Köyü olup 1930 lu yıllara kadar öyle bilinmekteydi . Özellikle Osmanlı Devleti resmi kayıtlarında , hatta Cumhuriyetin ilk yıllarında Arap Karyesi ( köy) olarak geçen köyün ismi 1928 'de yapılan harf inkilabından sonra Bakırlı olarak değiştirilmiştir. Yeni yazı ile tutulan kayıtlarda Bakırlı olarak geçmektedir.
Bakırlı Köyü yaylasında Hititler dönemine ait bir küp'e ve çeşitli kalıntılara rastlanması , ayrıca köyün " inderesi " mevkiinde odalar halinde oyulmuş mağaralar ve kalıntılar bulunması gerçeğinden yola çıkarak köyün kuruluş tarihinin milattan öncesine dayandığını söylemek mümkündür.
Bakırlı Köyünün tarihi genel olarak Çankırı tarihi ile paralel gider. Köyün isminin Arap olması , bu köyde Araplu Türk aşiretinden insanların yaşadığını düşündürmektedir. İsmini , bu aşiretten Arap Ali adında bir Türkmen beyinden aldığı rivayetleri yaygındır
Diğer yandan köyün güneybatı kısmında bulunan "Yuva" mevkiin de bir yerleşim yeri olduğu burada ki kül kalıntılarından anlaşılmaktadır. Tarihde Bayındır Türk boyundan "Yuva " ( Yıva) cemaatinin olduğunu ve bu isimle anılan köylerin bulunduğunu , bunların Çankırı bölgesinde de yoğun bir şekilde yaşadıkları bilinmektedir.
Rivayetlere göre Bakırlı Köyü'nün Yuva , Yoncalı ve Yörük mevkilerinde yaşayan Türkmenler , Arap köyündeki Arap Ali ile güçlerini birleştirerek o dönemlerde olan eşkiya baskınlarına karşı birlik olmuşlardır.
Elimizdeki kayıtlara ve yapılan araşatırmalara göre Bakırlı Köyüne ait vesikaya dayanan ilk bilgiler ; 1521 ve 1578-1579 tarihli tahrir defterlerine dayanmaktadır..
( ekli pdf dosyasını takip ederek tüm verielere ulaşabilirsiniz)
Bu bilgilere göre Bakırlı ( Arap ) köyü bir tımar köyü olup direk Çankırı merkez kazaya bağlıdır.
1521 de köyde 30 hane bulunmaktadır. Buna göre köyün nufusu yaklaşık 150 kişi olup bunun 13 ü bekardır.
1578-1579 tarihli tahrir defterine göre 61 hane , yaklaşık nüfüsu 300 civarındadır.
Osman Devletinde 1879 -1839 yılları arası tutulan 9 adet şer'iye sicilleri defterine göre bu dönemde Şabanözüne bağlı köyler şunlardır.
- Arap
- Akviran
- Budakoğlu
- Bulduk
- Bulgurcu
- Büyükyakalı
- Çapar
- Çaparkayı
- Çerçi
- Elmalı
- Eregez
- Gümerdiğin
- Gündoğmuş
- Günoba
- Çiğdemli
- İğde
- Kamış
- Karahacı
- Karakoçaş
- Karamusa
- Kayı
- Kırsakal
- Küçükyakalı
- Mart
- Ödek
- Sarıkurd
- Sarısu
- Satılar
- Yenice
- Oymiğde
- Özbek
- Karaviran
.....
Tanzimat önceinde köyde mektep şimdiki Ali Kahya , şimdiki camiinin önünde bulunmakta idi , daha sonra " ense pınarı " mevvkiinde yapılan yeni okulan taşınmışatır.
....
Daha fazla bilgi ve orjinal dökümanlar için linki TIKLAYINIZ